شنبه, 24 شهریور 1403
مشروح خبر :: مشارکت مردمی سهم مؤثری در کاهش مناقشات اجتماعی حوزه آب دارد

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران:

مشارکت مردمی سهم مؤثری در کاهش مناقشات اجتماعی حوزه آب دارد

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به نقش مؤثر مردم در مشارکت‌های اجتماعی حوزه آب گفت: ناپایداری و ناترازی در موضوع آب نقش مهمی دارد که مشارکت مردم و تشکل‌های مردم نهاد با ایجاد پیوند اجتماعی می‌تواند سهم موثری در کاهش مناقشات و مطالبات در این زمینه را رقم بزند.

به گزارش خبرنگار شبکه خبری آب ایران، «نخستین نشست رویکرد اجتماعی به آب» به مناسبت فرا رسیدن روز تشکل‌ها و مشارکت اجتماعی به میزبانی شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد.

در این نشست که با حضور نخبگان، اساتید، اندیشمندان و فعالان تشکل‌های مردمی برگزار شد، علیرضا الماسوندی معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به شعار سال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» اظهار کرد: این شعار به گونه‌ای است که اگر مشارکتی از جانب مردم وجود نداشته باشد، در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی دچار مشکل خواهیم شد و آنچه از ما برای نسل‌های آتی به یادگار می‌ماند توانایی و زیست آنان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

وی به نقش مهم حکمرانی در موضوع شعار سال اشاره و خاطرنشان کرد: حکمرانی دارای ارکانی از جمله دولت، اجتماع (نهاد مردمی) و بخش خصوصی است؛ حکمرانی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته یک رویکرد به حساب می‌آید و چنانچه این رویکرد برنامه‌ای نداشته باشد و بین سه رکن یاد شده وفاق اتفاق نیفتد به توسعه پایدار نخواهیم رسید.

الماسوندی با اشاره به رویکرد جامعه کهن ایران افزود: در کشور ایران از زمان باستان تاکنون، رویکرد اجتماعی و مشارکتی وجود داشته و همین موضوع منجر به کاهش گسست‌ها و مناقشات اجتماعی بوده است که همواره پیوستگی اجتماعی را به وجود می‌آورد؛ اما در نظام سلطه‌گری حاکم در جهان و با تمرکز بر مسائل و منافع اقتصادی مشارکت مردمی جایگاه خود را از دست داده است.

وی ادامه داد: در ایران نیز به دلیل ایجاد مسائل مختلف همچون حرکت به سمت صنعتی شدن و افزایش جمعیت، نقش مردم کمرنگ‌تر شده است و چنانچه این مشارکت افزایش نیابد به پایداری سرزمین نخواهیم رسید و مطالبات و مناقشات سهم بیشتری خواهند داشت و همین موضوع از امنیت کشور سلب اثر خواهد کرد.

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران تصریح کرد: در تصمیم‌گیری در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست لازم است مردم حضور فعال داشته باشند و تنها به تعداد تشکل‌های مردم نهادبسنده نکنند؛ همچنین موضوعات زیست‌محیطی مستلزم یک نگاه جامع است اما باید توجه داشت چنانچه این موضوعات به مسائل اقتصادی وابسته شود، به سبب ناپایداری اقتصاد چار مخاطره خواهیم شد و نسل آتی با مشکل مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه شرایط ناپایداری و ناترازی در موضوع آب نقش مهمی دارد، سخنان خود را اینگونه پایان داد: نشست حاضر به اهمیت توجه به ناپایداری و ناترازی آب خواهد پرداخت و بر آن شدیم تا با ایجاد یک صدای واحد فرهنگی و جامع، مردم و مسئولان را نسبت به این موضوع حساس و آگاه کنیم؛ بنابراین توجیه مسئولان در گام نخست قرار دارد که می‌تواند بالاترین اثربخشی را در جامعه داشته باشد.

نقش مردم به عنوان مدیران و حافظان بخش آب مشارکت را افزایش می‌دهد

بنابراین این گزارش، مجتبی نوری مدیرکل دفتر تحقیق، توسعه و فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز در این نشست اظهار کرد: رشد صنعتی، افزایش جمعیت و مواردی از این دست منجر به کاهش مشارکت اجتماعی شده است؛ به همین منظور موضوع مشارکت در زمینه آب نیازمند دقت، بازنگری و تسریع است.

وی با اشاره به مشارکت مردم در بخش آب افزود: مشارکت مردم در بخش آب نیازمند این نگرش است که نقش آنان را به عنوان مدیران، حافظان و ذینفعان منابع آب بپذیریم و اگر بر خلاف این تفکر حرکت کنیم نمی‌توانیم مشارکت مردم را با خود همراه سازیم.

دبیر کمیته حمایت علمی شرکت مدیریت منابع آب ادامه داد: در همین راستا اولین گام آگاهی و آموزش است و حضور چهره‌های رسانه‌ای می‌تواند نقش بسزایی در این زمینه داشته باشد و مشارکت مردم را افزایش دهد.

وی خاطرنشان کرد: مسئولیت پذیری گام بعدی این مسیر به شمار می‌رود؛ چرا که هر چقدر جامعه مسئولیت پذیرتری داشته باشیم شاهد مشارکت بیشتری خواهیم بود.

نوری با بیان این مطلب که جوامع مدنی برای توسعه نیازمند به رسمیت شناختن تشکل‌ها هستند تصریح کرد: به رسمیت شناختن تشکل‌های مردمی مشارکت را افزایش می‌دهد؛ علاوه بر آن در موضوع حساسی همچون آب لازم است تا دانش و تجربه‌های محلی نیز مورد استفاده قرار گیرد؛ لذا این امر نشان دهنده گستره فعالیت در حوزه آب را به خوبی نشان می‌دهد و الزام پایش و ارزیابی مستمر در این حوزه را یادآوری می‌کند.

گفتنی است در این ادامه، سخنرانان دیگری نیز در این نشست ایراد سخن کردند. دکتر جمال عبدالله‌پور استادیار جامعه‌شناسی پژوهشگاه نیرو درخصوص تبیین فضای مفهومی و نظری جلب مشارکت عمومی در حوزه آب سخن گفت. 

همچنین دکتر فرزانه، دستاوردهای پروژه پژوهشی آسیب‌شناسی موانع مرتبط با شکل‌گیری تشکل‌های آب‌بران بر مبنای مرزبندی‌های اجتماعی در آبخوان دشت اراک را ارائه کرد و پس از آن نیز، دکتر حسین دانش طی ارتباط مجازی با نشست، در خصوص مطالعه آسیب شناسی آگاهی زیست محیطی مردم نسبت به منابع آب و ارائه روش‌های اجتماع‌محور، ارتقا حساسیت و مشارکت پذیری اجتماعی با تاکید بر الگوهای بهینه دانش‌افزایی و اطلاع‌رسانی عمومی در استان کردستان به ایراد سخن پرداخت.

مهندس صادق رجب‌پور از شرکت مهندسی ساحل امید ایرانیان نیز در خصوص تجربه تشکیل تشکل‌های کشاورزی پایدار در طرح دویرج سخنرانی کرد. 

در پایان نشست نیز دکتر محمد کوهانی دبیر شبکه ملی محیط زیست سازمان‌های مردم نهاد جوانان کشور به تبیین نقش‌آفرینی تشکل‌های جوانان در حفاظت از آب و محیط زیست پرداخت. 

کد خبر: 75344
  تاریخ خبر : 1403/05/23
  آخرین به‌روزرسانی : 1403/05/24
 زهرا بقولی‌زاده
 220