شنبه, 12 آبان 1403
مشروح خبر :: دشت‌های کهگیلویه و بویراحمد در آستانه مرحله بحرانی و فوق بحرانی/ نیاز به ۱۵ همت اعتبار برای تکمیل طرح‌های آبی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خبر داد:

دشت‌های کهگیلویه و بویراحمد در آستانه مرحله بحرانی و فوق بحرانی/ نیاز به ۱۵ همت اعتبار برای تکمیل طرح‌های آبی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه‌ و بویراحمد از قرار گرفتن دشت‌های این استان در آستانه مرحله بحرانی و فوق بحرانی، خبر داد.

به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد، آرش مصلح مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد، با اشاره به اینکه در کشور سه نوع دشت آزاد، ممنوعه و ممنوعه بحرانی وجود دارد، اظهار داشت: این استان تنها استانی است که دشت‌های آن آزاد است و هنوز به مرحله بحرانی و فوق بحرانی نرسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد، بیان داشت: در این استان چون مدیریت آب به درستی انجام گرفته است کمترین کسری آب مخزن زیرزمینی کشور را داریم ولیکن تعداد بهره برداران آب زیاد شده و سه هزار و ۵۰۰ حلقه چاه در استان وجود دارد.

مصلح افزود: در شرایط فعلی، نسخه رفع مشکلات آّبی استان دیگر چاه نیست و استفاده از بارش ها و مهار آب های روان است و اگر می‌خواهیم وضعیت دشت‌های استان بحرانی و فوق بحرانی نشود باید طرح های سدسازی و انتقال آب همچون سد تنگ سرخ، آبریز، دهدشت غربی، امامزاده جعفر، تنگ انگشترک، سقاوه و سرپری تکمیل شود.

مدیرعامل آب منطقه‌ای کهگیلویه‌ و بویراحمد، خاطرنشان کرد: با تکمیل این طرح ها، زمین های کشاورزی دیگر نیاز به استفاده از چاه آب ندارد البته اگر پروژه های آب استان تکمیل نشوند خطر جدی برای منابع آب زیرزمینی احساس می شود.

مصلح گفت: اگر طرح‌های نیمه تمام آبی استان تمام شوند، دیگر کشاورزان حاضر به استفاده از چاه نیستند و این در حالی است که شرکت آب منطقه‌ای استان ۱۵هزار میلیارد تومان برای تکمیل ۶۰ طرح در حال اجرا و مورد مطالعه نیاز دارد.

وی، تاکید کرد: اگر این اعتبار تخصیص یابد، در مدت یک سال استان قادر است درآمدزایی کند و این پول را به استان برگرداند در حالی که نرم دنیا چهار سال برای برگشت سرمایه است.

مصلح اظهار داشت: ما محتاج همکاری کشاورزان در استان هستیم تا ۱۶ دشت استان به شریط بحرانی نرسند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه‌ و بویراحمد افزود: این استان تا به امروز به واسطه هفت طرح کنترل سیلاب، استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار، نصب کنتور بر روی چاه و تغذیه مصنوعی توانسته مانع از وضعیت بحرانی دشت‌های استان شود، همین طرح ها سبب شده سیلاب کنترل و به سفره های زیرزمینی تزریق شوند.

مصلح گفت: ۱۶ هزار هکتار شبکه آبیاری در این استان وجود دارد که به جای چاه از آب کنترل شده رودخانه ها استفاده می‌کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد بیان داشت: بر اساس آخرین پایش های صورت گرفته سفره های زیرزمینی دشت های استان ۴۱میلیون مترمکعب کسری آب دارد.

وی اظهار داشت: دشت امامزاده جعفر، لیشتر، دشت باشت، دشتروم ، کلاچو و ممبی از مهمترین دشت های استان هستند که در زمان حاضر وضعیت آب سفره های زیرزمینی دشت های باشت، لیشتر و دشت روم بهبود یافته اما سفره‌های زیرزمینی ۶ دشت دیگر کهگیلویه و بویراحمد به دلیل خشکسالی، اضافه برداشت از چاه های مجاز و استفاده های غیرمجاز با افت مواجه است.

مصلح تصریح کرد: کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن ۱۰ درصد روان آب‌های کشور معادل (هشت و نیم میلیارد متر مکعب) ظرفیت ویژه ای در راستای مهار و استفاده از این منبع خدادادی برای تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی دارد که البته نکته مهم این است که این بارش‌ها در چهار ماهی اتفاق می‌افتد که نیاز زیادی نداریم، بنابراین سدهای استان، می تواند در زمینه مهار آب و استفاده در زمان مناسب کمک شایانی برای رفع تنش آبی و تامین آب صنعت و کشاورزی کمک شایانی کند.

کد خبر: 76144
  تاریخ خبر : 1403/07/08
  آخرین به‌روزرسانی : 1403/07/09
 مسئول روابط عمومی
 96