پنجشنبه, 15 آذر 1403
مشروح خبر :: مدیریت مشارکتی مستلزم دخالت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی:

مدیریت مشارکتی مستلزم دخالت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با تأکید بر اینکه اجرای دقیق مدیریت مشارکتی مستلزم دخالت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی است، گفت: این استان آمادگی دارد تکلیف برنامه هفتم در مدیریت مشارکتی را به صورت پایلوت اجرایی کند.

به گزارش خبرنگار شبکه خبری آب ایران، محمدعلی نعمت‌نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در نشست رویکرد اجتماعی آب با موضوع «مدیریت مشارکتی؛ تجربه خراسان رضوی»، اصلی‌ترین نقش حاکمیت در مدیریت آب را تخصیص آن طبق ماده ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب خواند و خاطرنشان کرد: سایر اقدامات این حوزه قابل واگذاری است. 

وی افزود: ریشه برخی مشکلات امروز مدیریت آب، عدم اجرای کامل ماده ۱۲ قانون توزیع عادلانه آب مبنی بر نصب لوازم اندازه‌گیری بر روی منابع آب است. این قانون در سال ۶۱ تصویب شده و تا امروز به درستی و کامل اجرا نشده است. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: مسلماً اگر چاه‌های آب به لوازم اندازه‌گیری مجهز شود، مدیریت آبخوان به بهترین شکل اتفاق خواهد افتاد. 

نعمت‌نژاد گام بعدی در مدیریت منابع آب را مدیریت مشارکتی خواند و خاطرنشان کرد: در خراسان رضوی تجربه موفق مدیریت مشارکتی در مورد قنوات اجرا شد و توانست به نیازهای استان پاسخ دهد. 

وی با بیان اینکه مدیریت مشارکتی از ضروریات مدیریت منابع آب کشور است، گفت: این مسئله باید در دو بخش اعم از واگذاری وظایف تصدی‌گری مطابق ماده ۴۰ برنامه هفتم و دیگری، مشارکت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی اجرا شود. 

نعمت‌نژاد افزود: مدیریت مشارکتی زمانی به معنای واقعی کلمه اجرایی می‌شود که بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی دخالت داده شوند. شرایط دشت مشهد، نیشابور یا تربت حیدریه با دیگر دشت‌های کشور متفاوت است و بهره‌برداران این دشت باید برای آن تصمیم بگیرند.

وی در پایان با بیان اینکه شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی تاکنون با ۳۳ تشکل کشاورزی در سطح استان و شهرستان‌ها تفاهم‌نامه‌ای با موضوع مشارکت بهره‌برداران در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی برای احیا و تعادل‌بخشی آبخوان‌ها امضا کرده و دو شهرستان دیگر نیز در دست اقدام است، اعلام کرد که این استان آمادگی دارد این تکلیف برنامه هفتم را با سازوکار شرکت مدیریت منابع آب، به صورت پایلوت اجرایی کند. 

تشکل‌های مردمی، بازوی کارگزار آب است

غلامرضا ممدوحی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی نیز اظهار داشت: مدیریت آب‌های زیرزمینی در مقایسه با آب‌های سطحی به لحاظ دشواری، قابل مقایسه نیست. بنابراین بدون داشتن تشکل و همراهی مردم میسر نیست.

وی افزود: مدیریت آب باید در اختیار افراد آگاه، کارشناس متخصص و دلسوز قرار بگیرد نه یک ارگان خاص؛ قرار نیست فردی از خارج کشور بیاید و معجزه کند؛ اعتماد به تشکل‌های مردمی براساس تجربیاتی که تاکنون به دست آمده، بسیار نتیجه بخش است.

ممدوحی ادامه داد: برای موفقیت باید در روند کاری جدید نظر کرد؛ یعنی رویکرد ما از تقابل به تعامل و صداقت برسد که این اتفاق در خراسان رضوی افتاده است. ما قوی‌ترین تشکلات را در دشت‌ها و شهرستان‌های استان خراسان رضوی پیدا کرده‌ایم که سابقه کار تشکلی ۵۰ یا ۶۰ ساله در این زمینه داشته‌اند و ما فقط خواسته و توقعات خودمان را در قالب تفاهم‌نامه به آنها ارائه کرده‌ایم.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: البته فرهنگ‌های مردم در دشت‌های مختلف متفاوت است و برای برقراری ارتباط و تعامل با هر یک، زبان مناسبی لازم است. تشکل یا تشکل‌ها بازوی کارگزار آب است. جلسات تشکل‌ها فقط برای مدیریت یا حفاظت از آب نیست؛ بلکه موضوع برق نیز مطرح شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد. در همه دشت‌ها در این مدت کاهش برداشت و کم مصرفی برق صورت گرفته است.

کد خبر: 76641
  تاریخ خبر : 1403/08/01
  آخرین به‌روزرسانی : 1403/08/01
 معصومه خداوردیان
 160