در راستای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی انجام شد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، در ابتدای این نشست، ضرغام گوزلی مدیر منابع آب ارومیه ضمن تقدیر و تشکر از همکاری بخشدار و دهیاران، بهرهبرداران و کشاورزان محال باراندوزچای در اجرای برنامههای این امور در حفاظت از منابع آبی، اظهارکرد: همکاری و تعامل، راهگشای بسیاری از مسائل خواهد شد و این موضوع باید در همه روستاهای تابعه شهرستان محقق شود.
وی افزود: برای جلوگیری از اضافه برداشت و ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب و اجرای مفاد طرح احیاء و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی، کلیه واحدهای صنعتی، تولیدی، خدمات و کشاورزی به نصب کنتور هوشمند طبق قوانین و مقررات اعلامی از سوی وزارت نیرو الزام شدهاند و در این قوانین صدور مجوز بهرهبرداری منوط به نصب کنتور بر سر چاه است.
گوزلی با تاکید بر افت شدید آبهای زیرزمینی که در اثر برداشت بیرویه اتفاق افتاده است، گفت: هر گونه مدیریت منابع آب نیازمند مشارکت مردم و به ویژه کشاورزان است که رعایت قوانین و دستورالعملها توسط این قشر میتواند نقش به سزایی در حفظ منابع آبی موجود را ایفا کند.
وی تصریح کرد: اولویت شرکت آب منطقهای در برخورد با متخلفین منابع آب زیرزمینی، با چاههای حریم چاه آب شرب روستایی، چاههای حفر شده در اراضی ملی و چاههای دارای شاکی خصوصی است که در صورت مشارکت کشاورزان در برخورد با تخلفات اینچنینی میتوان آبخوانهای شهرستان را حفاظت نمود.
مدیر منابع آب شهرستان ارومیه صیانت و حفاظت از منابع آب را مهمترین رسالت و ماموریت شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی دانست و گفت: اگر با متخلفان منابع آبی برخورد جدی و بدون اغماضی صورت گیرد، احیای منابع آبی شهرستان و حفظ آب برای نسلهای آینده ممکن خواهد بود.
در ادامه دکتر حبیب زاده از اساتید حوزه آب دانشگاه ارومیه طی سخنانی در خصوص وضعیت منابع آب استان و شهرستان ارومیه گفت: مصرف بیش از ۹۰ درصدی آب استحصالی در بخش کشاورزی، حفر چاههای غیرمجاز و برداشتهای بی رویه، شرایطی را فراهم کرده که در صورت عدم مدیریت منابع آبی، دشت ارومیه در آینده نزدیک با بحران کم آبی جدی مواجه خواهد شد.
وی از کاهش چشمگیر بارندگیها در مقایسه بلند مدت خبر داد و خاطر نشان کرد: خشکسالیهای پیدرپی چند سال اخیر و برداشت بیرویه موجب تضعیف آبخوانها شده و منابع آب زیرزمینی در بدترین شرایط قرار گرفته است که برای جبران کاستیهای این منابع باید با همکاری بهرهبرداران کشاورزی گامهای محکمی برداشته شود.
وی با بیان اینکه گسترش اراضی کشاورزی با سیاستهای روشهای نوین آبیاری و کنترل مصرف هیچگونه همخوانی ندارد، خاطرنشان کرد: برنامه استفاده از روشهای نوین آبیاری به منظور جلوگیری از اضافه برداشت از منابع آب است و عدهای فکر میکنند با این روش میتوان به فکر توسعه دیگر اراضی بود که کاملا اشتباه است.
در ادامه انور نوری بخشدار بخش مرکزی شهرستان ارومیه گفت: این شهرستان دارای ظرفیتهای قابل توجهی در بخشهای مختلف کشاورزی است، اما باید در نظر داشت که منابع آب جزء سرمایههای ملی محسوب میشوند و حفاظت و صیانت دقیق از آن با مشارکت و همراهی مردم و کشاورزان و همکاری مدیران بخش آب این شهرستان میسر میشود.
وی با اشاره به در نظر گرفتن معیشت مردم در برخورد با چاههای غیرمجاز اظهار داشت: اینکه آب یک سرمایه ملی است و همه باید در حفاظت و حراست از آن دریغ نکنیم یک بحث است و موضوع اصلی ارتزاق مردم و شغل جایگزین برای آنهاست که باید از سوی مسئولین بالا دستی پیگیری شود.
در پایان، نمایندگان کشاورزان و بهرهبرداران محال باراندوز به بیان دیدگاهها، مشکلات و نقطه نظرات خود پرداختند.