به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در راستای انجام وظایف و ماموریتهای ذاتی خود در سال ۱۴۰۳ اقدامات و فعالیتهای متعددی را انجام داده و دستاوردهای قابل توجهی داشته است که آبگیری یک سد جدید، آغاز عملیات اجرایی طرح انتقال آب زیرزمینی سرانی به شهرهای بزرگ استان، جایگزینی آب مورد نیاز مجتمع پتروشیمی از این جمله است. در این گزارش متنی و اینفوگرافیک به مهمترین فعالیتها و دستاوردهای شرکت در سال ۱۴۰۳ اشاره میشود.
آبگیری سد گلمندره همزمان با سفر هیئت دولت به استان
سد گلمندره که با هدف مهار سیلابهای مخرب ورودی به جنگل گلستان در شمال شرق کشور در این استان در دست ساخت است، همزمان با سفر رییس جمهوری و هیئت دولت به خراسان شمالی، آبگیری شد. این سد بیش از ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
بهبود اراضی کشاورزی پایین دست به وسعت یکهزار هکتار و رونق وضعیت صنعت و اقتصاد در منطقه از دیگر اهداف ساخت این سد است و مخزن آن گنجایش ذخیرهسازی بیش از ۲۸ میلیون متر مکعب آب را دارد.
سد گلمندره از نوع خاکی با هسته رسی است و با بهرهبرداری از آن سالانه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب آب برای پوشش یکهزار هکتار از زمینهای پایین دست تنظیم می شود.
آغاز عملیات اجرایی طرح انتقال آب سرانی با حضور وزیر نیرو
همزمان با سفر هیئت دولت به استان خراسان شمالی در اوایل دی ماه سال ۱۴۰۳، عملیات اجرایی طرح انتقال آب منطقه سرانی به شهرهای بزرگ این استان، با حضور وزیر نیرو آغاز شد و او ابراز امیدواری کرد که اجرای این طرح طبق زمانبندی انجام شده پیشرفت داشته باشد و بتواند گامی بزرگی در تامین پایدار منابع آب شرب این استان باشد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، طرح انتقال آب زیرزمینی از منطقه سرانی به شهرهای این استان با هدف رفع کمبود آب شرب شهرهای بزرگ استان تا افق سال ۱۴۲۵ اجرا می شود. در طرح انتقال آب زیرزمینی از سرانی در خراسان شمالی، حدود ۲۳۰ کیلومتر خط انتقال و ایستگاههای متعدد پمپاژ و پستهای برق به منظور انتقال سالانه ۴۰ میلیون متر مکعب آب به شهرهای استان ایجاد خواهد شد.
بهرهبرداری از طرح انتقال پساب فاضلاب بجنورد به مجتمع پتروشیمی با حضور رییس جمهوری
همزمان با سفر هیئت دولت به خراسان شمالی در اوایل دی ماه سال ۱۴۰۳، طرح انتقال پساب تصفیه خانه فاضلاب بجنورد به مجتمع پتروشیمی نیز با حضور رییس جمهوری و هیئت همراه به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، هدف از اجرای این طرح را جایگزینی منابع آب با کیفیت کارستی مجتمعی پتروشیمی با پساب تصفیه خانه فاضلاب بجنورد اعلام کرد و گفت: این کار در راستای سیاست های وزارت نیرو و اسناد بالادستی ابلاغی برای جایگزینی منابع آب خام با آبهای نامتعارف انجام شده است.
به گفته وی، یکی از مهمترین شاخصههای این طرح که به عنوان یک طرح زیست محیطی مهم در کشور نیز محسوب میشود، این است که پساب رها شده در طبیعت پس از تصفیه تکمیلی در فرایند تولید مجتمع پتروشیمی استفاده میشود و «منابع آب خام» با کیفیتی که قبلا در این مجتمع استفاده می شد برای شرب مردم مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
افتتاح پروژه ساماندهی مسیل کال پسته بجنورد در محدوده جوادیه بجنورد
همزمان با هفته گرامیداشت شهدای دولت در سال ۱۴۰۳، پروژه ساماندهی حدود دو کیلومتر مسیل کال پسته بجنورد در محدوده جوادیه با حضور استاندار خراسان شمالی، رییس کل دادگستری و مسئولان ارشد استان افتتاح شد.
استاندار خراسان شمالی در آیین افتتاح ساماندهی مسیل کال پسته بجنورد در محدوده جوادیه، این پروژه را نمونه بارز همفکری و همدلی مسئولان برای اجرای پروژه های عمرانی و آبادانی ذکر کرد و تلاش شرکت آب منطقه ای را در این راستا در خور تقدیر دانست.
سید جواد ایلالی دادستان بجنورد نیز در این آیین گفت: اجرای این پروژه کاری مهم در راستای حفظ حقوق عامه و مردم منطقه بوده و هماهنگی دستگاههای اجرایی به ویژه شرکت آب منطقه ای در اجرای آن قابل تقدیر است.
افتتاح پروژه اسکله شناور و آبگیر سطحی سد شیرین دره
افتتاح پروژه اسکله شناور و آبگیر سطحی سد شیرین دره همزمان با هفته گرامیداشت شهدای دولت با حضور استاندار یکی دیگر از مهمترین پروژه های مدیریت تامین آب شرب مرکز استان بود که در سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری رسید.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، هدف از اجرای این پروژه تامین پایدار آب شرب باکیفیت شهر بجنورد در مواقع ورود سیلاب به مخزن سد شیرین دره است. او تصریح کرد که پروژه اولیه آبگیر سطحی سد شیرین دره با هدف بهبود کیفیت آب شرب و کاهش هزینه ها در تصفیه خانه و امکان برداشت آب از ترازهای بالاتر مخزن سد شیرین دره در مواقع افزایش کدورت آب بر اثر وقوع سیلاب، اجرا شده و در سالهای قبل به بهره بر داری رسیده بود اما با توجه به کاهش شدید حجم مخزن آب سد، در سال ۱۴۰۱ پروژه ای فوری به منظور افزایش ظرفیت آبگیر در ترازهای پایین تر برای مواقع خشکسالی از محل منابع ملی تعریف و اجرا انجام شد.
کسب رتبه نخست روابط عمومی و اطلاعرسانی در بین شرکتهای آب منطقهای کشور
برای همراهی مردم در مصرف بهینه آب و تعادل بخشی بین منابع و مصارف، برنامه های مختلفی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران پیش بینی شده است که طرح دانش آموزی نجات آب و برگزاری نشستهای اطلاعرسانی با گروههای مرجع و قشرهای مختلف موثر جامعه شامل بهرهبرداران منابع آب، نخبگان استانی، مقامات قضایی و روحانیون خراسان شمالی از این جمله است.
براساس گزارشهای رسمی، شرکت آب منطقهای استان خراسان شمالی در اجرای طرحهای فرهنگ سازی و اطلاعرسانی منابع آب در بین شرکتهای آب منطقه ای کشور، پیشرو است و در سال ۱۴۰۳ نیز طبق روال سالهای گذشته، موفق به کسب رتبه نخست کشوری و دریافت لوح تقدیر از معاون وزیر نیرو شده است.
تامین و تحویل بیش از ۴۷ میلیون متر مکعب آب سدهای خراسان شمالی برای مصارف مختلف
در سال ۱۴۰۳ بیش از ۴۷ میلیون متر مکعب آب از مخازن سدهای استان برای مصارف مختلف کشاورزی و شرب و بهداشت و صنعت، تامین و تحویل شده است. به گفته معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، بیشترین بخش از این رقم به میزان بیش از ۲۸ میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی و بیش از ۱۷ میلیون متر مکعب نیز برای مصارف شرب و بهداشت تامین و تحویل شده است.
انسداد ۳۵۰ حلقه چاه غیرمجاز برداشت آب زیرزمینی
در راستای حفاظت و صیانت منابع آب و اجرای برنامه های طرح احیا و تعادل بخشی آب زیرزمینی، ۳۵۰ حلقه چاه غیرمجاز برداشت آب زیرزمینی در این استان با همکاری مراجع قضایی و نیروی انتظامی در سال ۱۴۰۳ مسدود شد. چاههای غیرمجاز برداشت آب زیرزمینی به صورت مداوم توسط گروههای گشت و نظارت زیرپوشش این شرکت، شناسایی و مسدود میشوند.
لایروبی و بازگشایی ۲۸ کیلومتر رودخانه و مسیل در خراسان شمالی
در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۸ کیلومتر از رودخانهها و مسیلهای مهم استان لایروبی و بازگشایی و یا ساماندهی شد. به گفته مدیر رودخانههای شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، بازگشایی و لایروبی این رودخانهها و مسیلها در محدودههایی که امکان آبگذری ایمن برای عبور سیلابها را نداشته اند انجام شده است.
با توجه به مطالعات انجام شده از بدو تشکیل شرکت (سال ۱۳۸۴) تاکنون حدود ۱۸۰ کیلومتر از رودخانهها و مسیلهای مهم استان لایروبی و بازگشایی شده و براساس میزان اعتبارات ابلاغی از محل منابع ملی و استانی و همچنین سایر محلها بصورت سالانه نسبت به برنامهریزی و لایروبی بازه های آسیب پذیر رودخانهها اقدام میشود.
رفع تصرف ۳۳ هکتار اراضی حریم رودخانههای خراسان شمالی
رفع تصرف ۳۳ هکتار معادل ۳۳۰ هزار متر مربع از اراضی حریم و بستر رودخانههای خراسان شمالی که به صورت غیرقانونی تصرف شده بود از دیگر فعالیتهای شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در سال ۱۴۰۳ است.
در این سال همچنین ۱۴۵ دستگاه موتور پمپ برداشت غیرمجاز آب از رودخانههای استان با هدف حفاظت از منابع آب استان در راستای وظایف قانونی این شرکت و با همکاری مراجع قضایی و انتظامی جمعآوری شده است. استان خراسان شمالی ۶ هزار و۶۰۰ کیلومتر رودخانه ومسیل دارد که ۲ هزار و۲۰۰ کیلومتر آن را رودخانهها و مسیلهای مهم است.
صدور ۱۱۲ مجوز برداشت از منابع آب برای فعالیتهای تولیدی و صنعتی استان
در سال ۱۴۰۳ در راستای تحقق شعار سال و رشد تولید در استان، ۱۱۲ مجوز برداشت از منابع آب برای فعالیتهای تولیدی و صنعتی صادر شد. با صدور این مجوزها، اجازه برداشت سالانه بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار متر مکعب آب برای فعالیتهای تولیدی و صنعتی در استان داده شده است.
اجرای کامل طرح دانشآموزی نجات آب و پروژه اطلاعرسانی و فرهنگسازی
کار اجرایی طرح دانش آموزی نجات آب در استان خراسان شمالی در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با پوشش کل دانش آموزان دوره اول متوسطه استان و برگزاری پس آزمون این طرح برای نمونه آماری ۱۰ درصد کل دانش آموزان هدف در نیمه نخست اسفندماه ۱۴۰۳، به صورت عملیاتی قبل از پایان مهلت تعیین شده، طبق روال همه ساله با پیشگامی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در بین شرکتهای آب منطقهای کشور، با موفقیت پایان یافت.
برگزاری نشستهای اطلاع رسانی و فرهنگسازی با اقشار مختلف جامعه نیز به موازات این طرح همراه با تولید محتواهای لازم چندرسانهای و موشنگرافیک، انجام شد.
طراحی، تدوین، تهیه و چاپ و توزیع اقلام آموزشی طرح دانش آموزی داناب شامل ۴۹ هزار برگ بروشور ویژه کل دانشآموزان، ۵۰۰ برگ پوستر و ۵۰۰ حلقه لوح فشرده کمک آموزشی برای کل آموزشگاههای دوره اول متوسطه از اقدامات برنامهریزی شده برای اجرای این طرح در استان خراسان شمالی بود.
با اجرای طرح دانشآموزی نجات آب در استان خراسان شمالی کل دانش آموزان دوره اول متوسطه استان به میزان حدود ۴۸ هزار نفر در سطح بیش از ۴۸۰ آموزشگاه تحت پوشش طرح قرار گرفتند.