به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای کردستان، نادعلی حاجیلری رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ در جریان بازدید از سد تالوار به همراه جمعی از مسئولان استانی، در جلسه بررسی حقابه شهرستان بیجار از این سد، ضمن استماع صحبتها و نظرات اعضاء اظهار داشت: تغییر اقلیم را باید بپذیریم. بررسی حوزه آبخیز تالوار نشان میدهد که در یک مقطع بحرانی قرار گرفتهایم.
وی با اشاره به کاهش ۴۰ درصدی بارندگی در کشور طی سال جاری گفت: این کاهش به همان نسبت باعث کاهش ذخایر سدها و آورد رودخانهها شده است.
حاجیلری عنوان کرد: دغدغه درازمدت ما تنظیم آبخوانهای کشور است که حجم مخازن آنها بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیارد مترمکعب تخمین زده میشود.
رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ خاطرنشان کرد: کاهش بارندگی و از دست دادن چشمهها، چالشهای متعددی در تأمین آب روستاها ایجاد کرده است که این امر بسیاری از مناطق که پیشتر به منابع آبی محلی وابسته بودند، اکنون بخش زیادی از آب خود را از دست دادهاند.
وی ادامه داد: در حوزه مدیریت منابع آب کشور، مشکلات چندجانبهای به وجود آمده است؛ در گذشته، قوانینی وضع شده که هرگونه توسعه کشاورزی در حوضه سفیدرود را ممنوع کرده و از سال ۱۳۹۴ تاکنون، ۲۵ سد در این حوضه متوقف شدهاند.
نیاز به سرمایهگذاری برای حل بحران آب
حاجیلری با اشاره به اینکه منابع مالی برای پروژهها بهسادگی فراهم نمیشود، تصریح کرد: برای تأمین منابع مالی، چارهای نداریم جز اینکه به سمت سرمایهگذاری برویم که در این خصوص تأمین آب شرب، باید در اولویت قرار گیرد.
این مقام مسئول افزود: دشت خورخوره نیز با مشکلات تأمین آب کشاورزی روبهرو است که باید سازمان برنامه، منابع مالی لازم را برای این مهم اختصاص دهد.
رئیس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ ادامه داد: در این راستا، گزارش جامعی تهیه شده و به وزیر نیرو ارائه خواهد شد.
وی افزود: برای تکمیل پروژههای آبی بیجار ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که این هزینه باید توسط وزارت نیرو و سایر سازمانهای مرتبط تأمین شود، تا شرمنده مردم مناطق بحرانی مانند چنگ الماس نشویم و بتوانیم مشکلات آب شرب و کشاورزی منطقه را بهصورت پایدار حل کرد.
آماده تغییر کاربری گلخانهها به صنایع وابسته به کشاورزی هستیم
حاجیلری، ادامه داد: در صورت نبود ظرفیت کافی برای بهرهبرداری از گلخانهها، آمادگی داریم کاربری آنها را به صنایع وابسته به کشاورزی تغییر دهیم و با توجه به مشکلات تأمین آب و چالشهای موجود در راهاندازی گلخانهها، بهویژه در مناطقی که زیرساخت لازم فراهم نیست، میتوانیم به سمت توسعه صنایع تبدیلی و وابسته به کشاورزی حرکت کنیم.
حاجیلری، خاطرنشان کرد: توسعه گلخانهها در مناطقی که منابع آبی محدود است، ممکن است از لحاظ اقتصادی و محیطزیستی بهصرفه نباشد. بنابراین، تغییر کاربری به صنایع کشاورزی که نیاز آبی کمتری دارند، میتواند به بهبود بهرهوری و ایجاد اشتغال کمک کند.